Oikeusprosessit kestävät liian kauan

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 16.12.2022

Onko kohtuullista, että tuomioistuimen ratkaisua joutuu odottamaan vuosia? Tuore esimerkki on laajasti huomiota herättänyt tapaus, jossa mongolialainen sairaanhoitaja (HS 10.12.) joutui odottamaan liki kaksi vuotta ratkaisua Maahanmuuttoviraston vireille panemaan rikosasiaan.

Keskeisenä syynä järjestelmän hitauteen on tuomareiden ja syyttäjien riittämätön määrä. Oikeuslaitoksen henkilöstö on vähentynyt selvästi 2000-luvulla. Resurssipulan vuoksi tuomarit ja syyttäjät ovat kovilla. Selvitysten mukaan istuntoihin valmistaudutaan vapaa-ajalla, lomia perutaan ja töitä tehdään myös sairaana. Tuomareista lähes 30 prosenttia harkitsee alan vaihtamista.

Jos oikeusprosessi vaatii vuosien sitoutumista, saattavat kansalaiset tyytyä elämään kohtaamansa vääryyden kanssa sen sijaan, että he kääntyvät oikeuslaitoksen puoleen. Rikosten uhrit puolestaan joutuvat muistelemaan kipeitä asioita vielä vuosien jälkeen. Samalla tekijöiden rikosvastuun toteutuminen pitkittyy.

Valtioneuvoston tuore oikeudenhoitoa koskeva selonteko linjaa, että oikeudenhoito tarvitsee vuositasolla 90 miljoonan euron lisärahoituksen. Nyt on aika vastata oikeuslaitoksen hätähuutoon. Ilman toimivia tuomioistuimia meillä ei ole oikeusvaltiota.

Karin Cederlöf

juristi, Espoo

Föregående
Föregående

Vårdkrisen kräver lösningar på både kort och lång sikt

Nästa
Nästa

Julkinen liikenne ei saa nojautua vain metroon